Beskrivelse:
Dette er mange øvelser i en pakke om temaet makronæringsstoffer.
Del 1: Sukker. Vi ser på hvordan sukker kan forbrennes, og det som blir igjen er karbon. Vi ser på hvordan krystaller vokser ved å dyrke sukkerkrystaller i en overmetta løsning (Kandissukker = nam!). Og vi ser at stivelse er et makromolekyl ved å undersøke de ikke-newtonske egenskapene til stivelse i vann.
Del 2: Vi ser hvordan proteiner kan denaturere ved å lage vår egen ferskost! Nam!
Del 3: Vi ser hvordan fløte/rømme er eksempler på kolloide væsker ved mekanisk å felle fettet fra vannet. Altså vi lager smør. Nam!

Vedlegg:
Verktøy:
- Del 1: vanlig sukker, natron, antibac, mais- eller potetmel
- Del 2: melk, eddik, salt, evt. krydder
- Del 3: kremfløte eller seterrømme, salt
- Alminnelig kjøkkenutstyr
Tid:
- 3 timer
Kompetansemål eller kjerneelementer
- undre seg, utforske og lage spørsmål, og knytte dette til egne eller andres erfaringer
- utforske og beskrive observerbare egenskaper til ulike objekter, materialer og stoffer og sortere etter egenskaper
- utforske og beskrive hvordan noen stoffer kan endre seg når de blandes med andre stoffer
- utforske kjemiske reaksjoner, forklare massebevaring og gjøre rede for betydninger av noen forbrenningsreaksjoner
- gjøre rede for funksjonene til noen næringsstoffer og diskutere hvorfor et variert kosthold er viktig i et helse- og bærekraftsperspektiv
Innsendt av Marte Holten Jørgensen, Oslo voksenopplæring Sinsen, Oslo